Lasagna fra Montelupo

Denne lasagnaen er ett av årets beste ferieminner. Vi fikk den på en liten restaurant i Montelupo i Piemonte. Da vi skulle bestille maten fikk vi velge mellom et par retter, men da hun nevne lasagnaen strålte hun opp som en sol. Jeg tenkte at den må være god. Og du den var god. Henning angret stort på sitt valg, selv om det var godt det også. Aldri har jeg smakt så god pasta. Så jeg spiste sakte, prøvde å få med alle smakene for den ville jeg prøve å lage når jeg kom hjem. Og det har jeg nå gjort, og jeg er veldig stolt over å kunne si at min variant ble nesten like god. Det var skikkelig gøy å få det til. Men jeg må advare. Dette tar tid. Men med et glass rødvin, god tid og matglede så er det absolutt noe å prøve. (og så må du har en pastamaskin).

Her er den ferdige lasagnaen. Den er bare sååååååå god.


Foto: Rimmis

Så var det oppskriften. Det er greit å lage de forskjellige delene til lasagnaen hver for seg, men det er viktig å begynne med pastadeigen. Den må ligge i kjøleskapet minst en time.

Pastadeig:
3 egg
300 g mel (jeg bruker italiensk hvetemel)
3 sp olivenolje

Ha alt i en eltemaskin bland til det er en fin deigklump. Hvis ikke deigen blander seg etter en stund tar man alt ut og elter. Deigen er ferdig når den er smidig og fin. Ha deigen i en plastpost og legg i kjøleskapet en time eller to.

Så til alt man skal ha i lasagnaen. Dette er en porsjon som rekker til 6 personer. Formen er 20X30 cm.

2 stk søt paprika. Grilles i ovnen til skallet er brent. Ha i en plastpose og la ligge 15 min. Ta deretter av skallet og skjær i strimler. legg dette til side på egen tallerken.

8 klasetomater. Skjær et kryss i hver tomat. Legg i kokende vann i et par minutter. Hell så ut det kokende vannet og ha i kaldt vann. Fjern skallet og innmaten og skjær tomatkjøttet i biter. Legg det i en egen bolle.

En hel grønn squash, medium i størrelsen, skjæres i skiver med osthøvel. Ha dette på en separat tallerken.

En neve spinatbalder som skal legges på ett av lagene sammen med kjøttdeigen.
Stek 200 gr kyllingkjøttdeig i en panne. Bruk en gaffel og mos deigen slik at det blir så små biter som mulig. Ha den ferdige deigen i en bolle. Ha i 1/2 ts salt og litt svart pepper.

Hvit saus:
4 ss smør
6 ss mel
1 dl hvitvin
10 dl melk
3 dl parmesan, raspet
1 ts Maldoonsalt
1 klype tørket chiliflak

Smelt smøret ig ha i mel. Tilsett hvitvin sakte og deretter melken. Når sausen er fin og jevn ha i parmesan og krydder. Sausen skal ikke være for tykk. Sett tilside i gryten. Ta av to dl og bland dette inn i den stekte kjøttdeigen.

Tomatsaus:
4 dl tomatsaus (ferdig på flaske)
1 ts Maldoonsalt
1 klype tørket chiliflak
1 sp finhakket basilikum

Da har man alt man trenger for å gå videre.


Foto: Rimmis

Da kommer utfordringen for mange. Å lage fersk pasta. Det er ikke så vanskelig hvis man bare tar det rolig. 
Ta ut deigen av kjøleskapet av ta av en liten del. Begynn med den største åpningen på pastamaskinen og arbeid deig gjennon til du er på det tynneste. Ha pastaen i kokende lettsaltet vann som er tilsatt litt olje. Kok 15 sek. Legg pastaen på et bakepapir og gjenta. Jeg lager nok ferdig pasta til ett lag av gangen. Så da er det bare å begynne å lage lasagnaen.


Foto: Rimmis

Start med litt hvit saus, kun et tynt lag, for her blir det mange lag. Legg så over den ferdig kokte pastaen. Ha så på et lag squash, sull mer pasta og kok ferdig. Ha pastaen over squashen. Legg så på litt av kjøttdeigen, spinaten, så pasta, så tomatsaus, så pasta, så hvit saus, så pasta, så tomater..... Slik fortsetter man til man har fylt helt opp. Jeg tipper det blir ca. 10 lag med pasta. Det er igjen en del hvit saus som man må spare på for den skal man helle litt over den ferdige pastaen.

Ha lasagnaen i ovnen på 225 grader i 30 min.


Ferdig lasagna
Foto: Rimmis

Blogglisten

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Rimmis

Rimmis

52, Oslo

Da jeg var liten kalte jeg meg for Rimmerøra, og vennene mine kaller meg derfor Rimmis. Egentlig heter jeg Ingebjørg. Jeg er en matinteressert og glad person som elsker Italia, Paris, Sveits, god vin. Jeg lager mat fra alle områder i verden og prøver stadig nye ting. Favorittretter er alt fra Italia, sushi, dim sum, og ikke minst, sveitsisk ostefondue. E-post kontakt: ingebjorg.aas@gmail.com

Matbloggtoppen

Kategorier

Arkiv

hits