Kjøttfondue

På 80- tallet var kjøttfondue skikkelig populært. Det var nesten litt eksotisk, og så var/er det skikkelig godt. Det var nesten litt luksus. I de siste årene har det igjen blitt populært med fondue, og vi har mange venner som sverger til kjøttfondue når de skal kose seg vinterstid. Fondue smaker aller best hvis man har vært ute en hel dag, og er god og fornøyd i kroppen, og klar for et langt, sakte, og sosialt måltid. Jeg vet ikke hvor mange ganger vi har dette i løpet av en vinter men det blir en del. 
For at kjøttfondue skal bli godt er det noen kriterier som må fylles. For det første må man ha skikkelig godt kjøtt. Jeg bruker til nød ytrefilet, aller helst indrefilet. Det er også godt å blande litt okse og litt kalv. Og husk, kjøttet må ha en høy kvalitet. Jeg marinerer ALLTID kjøttet vi skal ha til fondue. Enten lager jeg en enkel hvitløksmarinade, eller så bruker jeg en kjøpemarinade. Det er mye godt å få tak i. Oljen jeg bruker til å steke kjøttet i er enkelt og greit frityr- eller fondueolje. Det egner seg overhode ikke med olivenolje eller rapsolje. Et lite triks for å slippe koking og spruting er å ha i en skive rå potet i oljen.

Og husk, fondue kan være VELDIG brannfarlig hvis man er uforsiktig. Min storebror har lært meg at man ALLTID må ha brannslukningsapparatet klart når man lager fondue. Og skulle oljen ta fyr må man FOR ALL del ikke prøve å slukke med vann. Men for all del, ikke la deg skremme fra å lage denne deilige middagen.

Til fonduen må man ha godt tilbehør. Sausene er aller viktigst. Jeg lager en mango saus og en sølvløksaus. De er veldig gode til. Jeg har også en veldig god salat til som er enkel å lage, men veldig god. Den må lages i god til i forveien. Gjerne et par timer.
Jeg steker sopp i balsamico og smør. Det er også fast tilbehør. Sammen med syltet agurk, artiskokk i olje, gjerne noen små ferske mozerella, hvitløksbagette eller pommes noisettes.
Alt dette blir en deilig middag, skikkelig sosialt og masse hygge.
 Og det hele serveres selvfølgelig på mine retro- fondue tallerkner.


Foto: Rimmis

Én kommentar

Wenche bøhme

28.12.2013 kl.17:06

Hei. Skal ha fondue i morgen med okse indrefilet. Lurer på hva du bruker til å marinere kjøttet med? Hilsen Wenche

Skriv en ny kommentar

Rimmis

Rimmis

52, Oslo

Da jeg var liten kalte jeg meg for Rimmerøra, og vennene mine kaller meg derfor Rimmis. Egentlig heter jeg Ingebjørg. Jeg er en matinteressert og glad person som elsker Italia, Paris, Sveits, god vin. Jeg lager mat fra alle områder i verden og prøver stadig nye ting. Favorittretter er alt fra Italia, sushi, dim sum, og ikke minst, sveitsisk ostefondue. E-post kontakt: ingebjorg.aas@gmail.com

Matbloggtoppen

Kategorier

Arkiv

hits