Surdeigsbrød

Nå går jeg inn i en periode hvor jeg skal eksperimentere med brød. Etter å ha fått dreisen på bagels så går jeg videre til surdeigsbrød. Jeg er så heldig å ha to mannlige kolleger som er skikkelig opptatt av brødbaking, og da spesielt surdeig. Tror det er enn sånn "macho-greie" å lage litt avanserte brødtyper. Når gutta skal lage brød blir det ofte ikke av den enkle sorten. Det skal imponere :-) Dette var en liten spøk, men jeg gjør meg visse refleksjoner. Når vi er på besøk hos våre gode venner i Stockholm er det far i huset som har laget all verdens forskjellig brød i alle former og fasonger. Her går det i surdeig, alle typer mel, og avanserte brød. Og du så godt. Spesielt med svensk marmelade og cheddar. Heaven.

Vel, tibake til mitt surdeigsbrød. Jg fikk en syv år gammel surdeig av en av gutta på jobben, og nå har jeg to helger på rad prøvd meg frem. Det var jo ikke noe vanskelig, og resultatet er sååååå bra. Jeg gjorde også som anbefalt, og stekte brødet i en jerngryte. Det er fantastisk. Og det ser jo så bra ut.

For de som ikke er så heldige å få en surdeig så må den lages dager i forveien. Her er en oppskrift som tar to dager. Husk også at surdeigen kan oppbevares i kjøleskapet i flere år. Den må bare "mates" med vann og mel. Surdeigen må mates minst en gang i uken.

Surdeig (dette er hurtigvarianten):
50 g gjær
4 dl vann
4,5 dl sammalt hvetemel

Rør ut gjæren i vann og rør inn 3 dl av melet til en løs deig. Dekk bollen med plastfolie og la deigen stå i romstemperatur i to døgn. Tilsett resten av melet etter ett døgn. Gjæren får da ny næring og gir mer smak. ETter to døgn er surdigen klar.

Surdeigsbrød (to stk):
2 dl surdeig
1,4 liten finmalt speltmel
6 dl finmalt rug
6 dl lunkent vann (ca. 20 grader)
1/2 dl olje
1 ts salt

Hell halvparten av melet i en bakebolle, og arbeid inn surdeigen og resten av ingrediensene. Elt inn melet til deigen er smidig. Elt så i 20 minutter med en elteklo. Legg et kjøkkenhåndkle over bollen, og hev i ett døgn i et kjølig rom. Kna så deigen lett, og del i to. Ha brodene i en jerngryte smurt inn med olje, og etterhev i 1 time. Stek i ovenen på 250 grader i 20 min. Avkjøl på rist.


Foto: Rimmis

Stikkord:

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Rimmis

Rimmis

52, Oslo

Da jeg var liten kalte jeg meg for Rimmerøra, og vennene mine kaller meg derfor Rimmis. Egentlig heter jeg Ingebjørg. Jeg er en matinteressert og glad person som elsker Italia, Paris, Sveits, god vin. Jeg lager mat fra alle områder i verden og prøver stadig nye ting. Favorittretter er alt fra Italia, sushi, dim sum, og ikke minst, sveitsisk ostefondue. E-post kontakt: ingebjorg.aas@gmail.com

Matbloggtoppen

Kategorier

Arkiv

hits